Uczniowie na wycieczce w gospodarstwie rolnym

Uczniowie na wycieczce w gospodarstwie rolnym


            W ramach zajęć dydaktyczno-wychowawczych uczniowie klas 6 c i 6 d wybrali się na wycieczkę do gospodarstwa rolnego STODOŁA ZA WINKLEM, do miejscowości Kędzie. Wyjazd miał na celu przybliżenie dzieciom życia na wsi oraz roli rolnictwa w życiu każdego człowieka. Była to wyjątkowa okazja, by zobaczyć, jak wygląda praca na roli, poznać zwierzęta gospodarskie oraz uczestniczyć w przygotowywaniu tradycyjnych kiszonek.

Pobyt na wsi rozpoczął się spotkaniem z gospodynią Panią Emilią Chmurą, która zaprosiła wszystkich uczestników do sali warsztatowej a następnie z pasją opowiedziała o historii swojego gospodarstwa. W trakcie zajęć uczniowie dowiedzieli się na czym polega ekologiczna uprawa warzyw oraz jak ważna jest właściwa segregacja odpadów. Ponad to gospodyni opowiedziała o tradycji kiszenia oraz o wpływie probiotyków na nasze zdrowie.

Kolejnym etapem pobytu w gospodarstwie był udział w praktycznych warsztatach tworzenia kiszonek. Pod czujnym okiem gospodyni uczniowie kroili, układali i ubijali kapustę tak aby proces fermentacji przebiegał prawidłowo.  Po wykonaniu kiszonek dzieci przygotowywały surówkę z białej, kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka, marchewki i miodu aby pod koniec zajęć spróbować efektów swojej pracy. Dodatkowo gospodyni poczęstowała dzieci wyrobami takimi jak kiszone ogórki, buraczki, kalafior oraz sokami z kiszonych warzyw.

W trakcie degustacji dzieci dowiedziały się dlaczego warto jeść kiszonki od lokalnych rolników oraz jakie mają wartości odżywcze. Gospodyni obdarowała każdego uczestnika wycieczki, butelką wybranego zakwasu z kiszonek z buraka, kapusty lub z ogórków.

Pobyt na wsi zakończył się ogniskiem z pysznymi wiejskimi kiełbaskami, domowym chlebem na zakwasie , z surówkami, ogórkami kiszonymi i herbatą.

Po powrocie do szkoły uczniowie podzielili się swoimi wrażeniami i spostrzeżeniami. Wielu z nich przyznało, że wyjazd na wieś był dla nich niezwykłym przeżyciem i nowym doświadczeniem, które nauczyło ich szacunku dla ciężkiej pracy rolników.

 

Grażyna Robaszek

Katarzyna Tadla-Czmyr